Monday, February 15, 2010

Ärma leib (Ärma talu perenaise retsept)


1,5 l käesooja vett, 4-5 spl juuretist (võib olla rohkem), 150-250 g fariinisuhkrut (vastavalt maitsele), 8 tl peent meresoola (mina panin 5 tl), 5 sl linaseemneid (võib peenestada), paar peaotäit kaerakliisid või rukkihelbeid (soovi korral), 1,8-2 kg täistera rukkijahu.
Aeg koos hapnemisega ja kerkimisega 24-30 tundi. Ahjus küpsemise aeg 60-70 minutit.
Sega suures kausis juuretis sooja veega ning lisa jahu (umbes 2 klaasi), et tekiks paks kört. Katke leivaanum kilega ja pange sooja kohta hapnema.
Järgmisel päeval, vähemalt 16 tundi hiljem, sega valmis leivatainas, alusta soolast, suhkrust, linaseemnetest, seejärel sega hulka jahu.
Nüüd tuleb võtta tainast 4-6 spl ja panna järgmise korra juuretiseks külmkappi.
Retseptis toodud kogusest saab kolm leiba. Jagage tainas võiga määritud leivavormidesse, siluge pealt külma vette kastetud käega ja jäta 4-6 tunniks sooja rummi kerkima.
Soojenda ahi 250 kraadini, küpseta selles kuumuses leibu 15-20 minutit. Keera seerjärel ahi 200 kraadile ja küpseta veel 35-45 minutit.
Määri leivad värske taluvõiga üle.

No comments:

Post a Comment